kiwi

Kaart van Oceanië
De kiwi is bruin, wazig, vluchtloos vogel inheems in de bossen en oerwouden van Nieuw Zeeland. De laatste jaren is de kiwi geworden bedreigde, voornamelijk vanwege geïntroduceerd roofdieren als honden, katten, ratten, fretten en wezels die op de kiwi jagen en zijn eieren eten. De kiwi is bijna hulpeloos tegen deze exotische bedreigingen en er zijn veel ondersteunende organisaties voor kiwi's die actief zijn behoud projecten om de resterende kiwipopulatie te beschermen. De grootste van deze kiwi behoud projecten wordt gerund door de Bank of New Zealand.

Er zijn veel verschillende soorten van kiwi, maar ze zijn allemaal alleen te vinden in de bossen van Nieuw Zeeland. Er wordt aangenomen dat de ongelooflijke diversiteit hiervan eiland natie is te wijten aan zijn vroege scheiding van Australië en de rest van de continenten, miljoenen jaren geleden, door middel van tektonische plaatverschuiving.

De kiwi is de nationale vogel en icoon van Nieuw Zeeland. In feite is de inheemse bevolking van Nieuw Zeeland worden vaak ook kiwi's genoemd. De kiwi verschijnt ook op vele vlaggen en symbolen over de eilanden.

De eieren van de kiwi wegen ongeveer een pond, dat is 450g. De bek van de kiwi gaat over de grootte van een derde van het lichaam van de kiwi. De kiwi gebruikt zijn lange bek om door het gebladerte op de grond te snuffelen op zoek naar voedsel.

Kiwi's zijn alleseters dieren en eet een verscheidenheid van beide planten en dieren. De kiwi jaagt voornamelijk op wormen, insecten en spinnen maar eet ook fruit en bessen, meestal die welke op de bosbodem zijn gevallen.

Men denkt dat de kiwi gerelateerd is aan de struisvogel en de emoe, waardoor de kiwi het kleinste lid hiervan is familie of vogelstand. Net als zijn grotere neven, kan de kiwi dat niet vliegen vanwege zijn kleine spanwijdte en groot gewicht. De kiwi brengt daarom zijn leven door met foerageren op de bosbodem.

Hoewel kiwi's over het algemeen solitair zijn dieren, kiwi's staan ​​erom bekend dat ze een deel van hun leven in paren leven. Deze kiwiparen paren alleen met elkaar en het is bekend dat de vrouwelijke kiwi groter is dan de mannelijke kiwi, wat betekent dat de vrouwelijke kiwi over het algemeen de dominante vogel is.

Voor de introductie van dieren zoals katten en honden, zwierven kiwi's Nieuw Zeeland in groten getale omdat er geen natuurlijke waren roofdieren daar trouwens mensen. Het is sindsdien mensen vestigden zich daar met hun huisdieren dat het aantal kiwi snel is gedaald. Tegenwoordig wordt aangenomen dat alleen rond 200 kiwi's in het wild achterblijven.

Kiwi's zijn erg nomadisch vogelstand wat betekent dat ze erom bekend staan ​​veel te bewegen in plaats van op één plek te blijven. Kiwi's graven overdag holen waarin ze 's nachts slapen en gaan dan naar een andere plek en bouwen de volgende dag een nieuw hol. De enige uitzondering hierop is wanneer de kiwi nestelt om zijn eieren te leggen. De vrouwelijke kiwi legt gemiddeld vijf eieren per koppeling die bijna 3 maanden nodig hebben om uit te komen. De mannelijke kiwi is degene die het grootste deel van de tijd de eieren uitbroedt.

kiwi Feiten


Animalia
chordata
Gevogelte
Struthioniformes
Apterygidae
apteryx
Apteryx australis
Bossen en dicht bos
Bruin, grijs, wit
1.3kg - 3.3kg (2.6lbs - 7.3lbs)
19kph (12mph)
Omnivoor
Vossen, honden, katten
Eenzaam
8 - 12 jaar
Vogel
Rond lichaam en lange, scherpe en rechte snavels
25cm - 45cm (9.8in - 17in)
40cm - 60cm (15.7in - 23.6in)
Wormen, Spinnen, Insecten, Fruit