Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje (ook bekend als het lieveheersbeestje) is een klein kleurrijk kever overal ter wereld gevonden. Er wordt gedacht dat er meer dan 5,000 anders is soorten van lieveheersbeestje in de wereld, met meer dan 450 soorten alleen gevonden in Noord-Amerika.

Het lieveheersbeestje is het best bekend om zijn gevlekte lichaam (normaal rood en zwart, maar vaak worden oranje en geel gevonden), en hun vermogen om tuinen effectief van hun bladluisplagen te ontdoen. Er wordt gedacht dat het geluk is om te zien dat een lieveheersbeestje op je is geland, en zeker pech als je het dan plet!

Lieveheersbeestjes zijn klein van formaat insecten zelden groeiend tot meer dan een centimeter lang. Lieveheersbeestjes hebben grootte benen die zwart zijn kleur en hun felgekleurde schelp beschermt de vleugels van het lieveheersbeestje die verborgen zijn onder de vlekken.

Van lieveheersbeestjes is bekend dat ze overwinteren zodra het warme zomerweer begint af te koelen. Lieveheersbeestjes overwinteren in groot groepen op sites die jaar na jaar worden gebruikt, en er wordt gedacht dat lieveheersbeestjes op deze gemeenschappelijke manier in winterslaap gaan bestellen om hun kansen te vergroten om de koude winter te overleven. Het wordt gedacht dat feromonen worden vrijgegeven door overwinterende lieveheersbeestjes die andere lieveheersbeestjes aantrekken om op dezelfde plaats te overwinteren.

Lieveheersbeestjes zijn angstaanjagend roofdieren binnen hun milieu en staan ​​bekend als tuinman's vrienden omdat ze alle kleine ongedierte die de planten eten opeten. Lieveheersbeestjes eten voornamelijk bladluizen, bladluis, luizen en andere kleine insecten. Men denkt dat het gemiddelde lieveheersbeestje meer dan 5,000 bladluizen eet in slechts één jaar.

Lieveheersbeestjes zijn prooi tot een aantal dieren in de milieu die omvatten vogelstand, reptielen, amfibieën, klein zoogdieren, knaagdieren en andere insecten. Er wordt gedacht dat het helder is kleur van het lieveheersbeestje wordt gebruikt om honger af te schrikken roofdieren omdat ze denken dat het lieveheersbeestje walgelijk zal smaken of giftig is.

Het vrouwelijke lieveheersbeestje kan in één jaar meer dan 2,000-eieren leggen die in enkele dagen uitkomen. De larven van het lieveheersbeestje komen uit de eieren en zien er niet uit als een volwassen lieveheersbeestje, omdat de larven van het lieveheersbeestje lang van vorm zijn en over het algemeen één zijn kleur. Na een paar weken evolueert de larve van het lieveheersbeestje tot een lieveheersbeestje pop wat ongeveer hetzelfde is grootte en kleur als een volwassen lieveheersbeestje maar heeft een beschermende laag eromheen, totdat het zijn vleugels heeft ontwikkeld. Eens het lieveheersbeestje pop heeft ontwikkeld, breekt het uit de huid eromheen om een ​​volwassen lieveheersbeestje te worden.

Vanwege klimaatveranderingen en leefgebied verlies, wordt het lieveheersbeestje nu beschouwd als een van de dier soorten dat is bedreigd met uitsterven. Er is opgemerkt dat lieveheersbeestjes bijzonder gevoelig zijn voor temperatuur- en zal sterven aan uitdroging als het veel heter is dan het zou moeten zijn.

Lieveheersbeestje Feiten


Animalia
geleedpotigen
insecta
Coleoptera
coccinellidae
Lieveheersbeestje
Wereldwijd
Bossen, hagen en weiden
Rood, zwart, geel, oranje, wit, bruin
schelp
Carnivore
Vogels, knaagdieren, reptielen, insecten
Bladluizen, Greenfly, Kleine insecten
bladluizen
Felgekleurde schaal en winterslaap in grote groepen
1-10mm (0.04-0.4in)