Stokstaartjes bedrogen in de Kalahari

Gemeenschappelijke Drongo

Gemeenschappelijke Drongo

Recente onderzoeken naar het gedrag van Drongos in de Kalahari-woestijn in Afrika hebben opmerkelijke bevindingen opgeleverd. De wetenschappers die de analyse uitvoerden keken verbaasd toe hoe deze sluwe vogels de alarmoproepen van andere soorten nabootsten om andere dieren te laten denken dat er een gevaarlijk roofdier in het gebied was, waardoor ze wegrenden en de Drongo vrijlieten om hun voedsel te stelen.

Hoewel de Common Drongo is waargenomen die een verscheidenheid aan hongerige dieren uitdaagt, lijkt hij de voorkeur te geven aan het plagen van stokstaartjes boven alles. De Drongo's hebben hen achtervolgd totdat ze een fatsoenlijke maaltijd opgraven, waarna de vogel de alarmoproepen van andere soorten zal nabootsen, de stokstaartjes doet schrikken en ze wegstuurt om zich te verbergen, waardoor de Drongo's met hun zuurverdiende achterblijven lunch.

Meerkat op wacht

Meerkat op wacht
Wetenschappers suggereren dat door de geluiden van een verscheidenheid aan verschillende soorten na te bootsen, de bedrog van de Drongo geloofwaardiger lijkt omdat de stokstaartjes niet zo gemakkelijk op hun manier worden. Hoewel de exacte redenen voor dit gedrag nog steeds onduidelijk zijn, suggereren sommigen dat het gewoon de vogels zijn die hun intelligentie gebruiken om de meeste hoeveelheid voedsel te krijgen voor de minste hoeveelheid werk, omdat ze toch soortgelijke diƫten hebben als stokstaartjes.

De onderzoekers die het onderzoek uitvoerden, bekeken zorgvuldig 100 Drongo-individuen en ontdekten tot hun verbazing dat bijna alle vogels een verscheidenheid aan alarmoproepen van een aantal verschillende soorten, waaronder stokstaartjes, nabootsten. Ondanks dat het vrij bizar is, is deze methode van jagen effectief voor de Drongo's omdat het betekent dat ze de minimale hoeveelheid tijd op de grond doorbrengen binnen het bereik van gevaarlijke roofdieren.

Veiligheid in cijfers

Veiligheid in cijfers
Ondanks wat we denken dat we al weten over papegaaien die kunnen “praten”, is dit eigenlijk een van de eerste studies die zijn uitgevoerd die een praktisch gebruik in de natuurlijke wereld voor vocale nabootsing laat zien. Er wordt gedacht dat ruwweg 20% van alle zangvogels ter wereld geluiden van andere soorten nabootst, maar er is eigenlijk weinig bekend over waarom ze het doen. Het lijkt erop dat het sluwe gebruik van nabootsing door de Drongo's in de Kalahari interessanter is voor de wetenschap dan eerst gedacht.