Nieuwe orang-oetansoorten ontdekt in Sumatra

Vorige week werd aangekondigd dat een nieuwe soort orang-oetan is ontdekt in een afgelegen gebied in het noordwesten van Sumatra, wat een opmerkelijke doorbraak is in de moderne biologie. Na een expeditie naar de afgelegen bergbossen in Zuid-Tapanuli in 1997, hebben wetenschappers zich al jaren beziggehouden met de genetische bijzonderheid van een kleine populatie orang-oetans daar ze subtiele verschillen leken te hebben met de andere orang-oetansoorten op het eiland, de Sumatraanse orangoetan .

Nieuwe orang-oetansoorten ontdekt in Sumatra
Nieuwe orang-oetansoorten ontdekt in Sumatra, – Licentie-informatie.
Nieuwe orang-oetansoorten ontdekt in Sumatra, – Licentie-informatie.


Genoemd als de Tapanuli-orangoetan, zijn ze de eerste grote apensoort die sinds de Bonobo bijna een eeuw geleden is ontdekt. Na jaren van doorlopend onderzoek bestudeerden wetenschappers 37-individuen uit de regio en in 2017 zijn ze nu geclassificeerd als een nieuwe soort. Kijkend naar een paar subtiele verschillen tussen de Tapanuli-orangoetan en zowel de Borneose orangoetan als de Sumatraanse orang-oetan, verschilt deze kleine populatie van beide.

Bij het eerste onderzoek naar hun DNA werd ontdekt dat ze genetisch geïsoleerd waren van de Sumatraanse orang-oetan meer dan 3 miljoen jaar geleden en vreemd genoeg alleen genetisch gescheiden van de Bornean orang-oetan 700,000 jaar geleden. Onderzoekers begonnen toen de oproepen van de mannen te bestuderen. Mannelijke orang-oetans hebben een bloeiende oproep die tot 1km door het bos kan reizen, dat wordt gebruikt om andere mannen in het gebied te intimideren en om vrouwen aan te trekken. De roepingen van de Borneose en de Sumatraanse orang-oetans verschillen van elkaar en de Tapanuli-orang-oetan is hetzelfde, met een hogere toonhoogte dan de Sumatraanse orang-oetans die ook op het eiland wonen.

De laatste doorbraak met het ontrafelen van dit biologische mysterie ligt in de subtiele verschillen in de vorm van de schedel die varieert in alle drie de orang-oetansoorten. Tapanuli-orang-oetans hebben ook kroeshaar, kleinere hoofden en plattere gezichten dan Sumatraanse orang-oetans.

Gevonden in de tropische en subtropische breedbladige bossen in een afgelegen bergachtig gebied, ten zuiden van het Toba-meer in het noordwesten van Sumatra, zijn Tapanuli-orang-oetans al een van de meest ernstig bedreigde grote apensoorten ter wereld met een populatiegrootte van slechts 800-individuen allemaal gevonden binnen een oppervlakte van slechts 1,000 vierkante kilometer.