Haaien uitsterven vanwege soep

Bedreigde Hammerhead Shark

bedreigde
Hamerhaai


Gedroogde Haaienvin

Gedroogde Haaienvin
Het is onlangs onder de aandacht gekomen van gespreksgroepen en media-verslaggevers dat veel soorten open haaien nu met uitsterven worden bedreigd. Volgens een BBC-nieuwsrapport zijn 64 verschillende soorten haaien en roggen nu bedreigde dieren, waarbij 30% van deze wezens op het punt van uitsterven staat.

Een van de belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de ongrijpbare reuzen van de zee, wordt gezegd dat het wordt veroorzaakt door de populariteit van vinnen, een proces waarbij de vinnen van de haai worden verwijderd omdat ze veel geld waard zijn aan het oosterse voedsel markt, maar omdat de behoefte aan haaienvlees zo laag is, gooien vissers het vinloze lichaam van de haai terug in de oceaan. De haai op het punt leeft over het algemeen nog maar kan niet zwemmen, dus het lichaam zweeft naar de oceaanbodem waar de haai dan zal sterven.

Haaienvinnensoep

Haaienvinnensoep

De vinnen van de haai zijn gedroogd en worden gebruikt om haaienvinnensoep te maken, een Chinese delicatesse die het afgelopen decennium in populariteit is toegenomen. Men denkt dat een halve kilo gedroogde haaienvinnen te koop is voor ongeveer £ 300, wat betekent dat haaienvinsoep wordt gegeten bij Chinese banketten en bruiloften om zowel de rijkdom als het prestige van de gastheer te symboliseren. Maar is het echt de moeite waard om een ​​leven te nemen om 1% ervan te gebruiken en de andere 99% weg te gooien?

Een school van haaien

Een school van haaien

Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood voor hun vinnen, ongeacht de leeftijd of grootte van de haai of hoe bedreigd de soort kan zijn. De haaienpopulaties lijden nu enorm, want het duurt een paar jaar voordat haaien volwassen worden en de neiging hebben om een ​​klein aantal baby's te krijgen. Experts geloven dat we een aantal haaiensoorten binnen de komende 10-jaren volledig zullen verliezen als het zo doorgaat.

Zie voor meer informatie over Shark Finning: