Tragedie slaat Pilot Whale Pod

Moeder en kalf

Moeder en kalf

Tragedie heeft een van de grootste en meest ongrijpbare zeezoogdieren van Groot-Brittannië getroffen toen een pod 33-proefwalvissen in het weekend voor de kust van County Donegal in Noordoost-Ierland werd gevonden. De pod van zowel volwassen vrouwen als hun jongen bleek zaterdag gestrand en levenloos te zijn op Rutland Island in de buurt van Burtonport, hoewel ze enkele dagen eerder door lokale bewoners in het gebied zouden zijn gezien.

De Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) beweert dat het niets wist van de aanwezigheid van de walvis in het gebied tot na de ramp, waarvan zij hebben gezegd dat het een van de grootste massale walvissterfgevallen in de Ierse geschiedenis is. Deze pod van grienden wordt verondersteld dezelfde te zijn als die vorige week in Zuid-Uist in de Buiten-Hebriden werd gezien, toen er meldingen kwamen van een nauw verbonden pod van 30-40-individuen.

Pod van walvissen

Pod van walvissen
Hoewel, vanwege het slechte weer, Britse experts de gruwelijke scène nog moeten bereiken om te beginnen met het uitvoeren van het post mortem-onderzoek op de gestrande 33-proefwalvissen, is het hightech sonarapparatuur waarvan wordt gedacht dat het de belangrijkste boosdoener is. Marine-oefeningen maken gebruik van laagfrequente sonar, waarvan bekend is dat deze walvissen erg beïnvloedt en hoewel er destijds werd gezegd dat een marineschip in het gebied was, heeft de Koninklijke Marine niet bevestigd of deze oefeningen al dan niet werden uitgevoerd.

Walvissen, samen met een aantal andere zeezoogdieren, communiceren met behulp van frequenties die erg lijken op de sonarapparaten van onze marine. Er wordt gedacht dat de sonar de natuurlijke navigatiesystemen van deze pod diepduikwalvissen zou hebben verstoord, waardoor ze uit koers waren gegaan naar de kust van County Donegal, waar de lokale bevolking ze voor het eerst op dinsdag in het gebied zag voeden.

Pod naast verzenden

Pod naast verzenden
In het verleden heeft de Royal Navy ontkend dat de sonarfrequenties die door hun oorlogsschepen werden geproduceerd, walvissen naar het strand konden brengen, en dat het enige schip in de buurt van South Uist op dat moment minstens 50 mijl verwijderd was en de walvissen geen schade had kunnen berokkenen van die afstand. Tussen 2007 en 2009 werd de Amerikaanse marine echter bevolen om geen middenfrequente sonar te gebruiken tijdens hun trainingsoefeningen, na groeiende bezorgdheid over het effect dat het had op zeezoogdieren in het gebied.