Grasland

Graslanden (ook bekend als prairies en savanne) zijn gebieden waar de vegetatie wordt gedomineerd door grassen en andere kruidachtige (niet-houtachtige) planten. Graslanden komen van nature voor op alle continenten behalve Antarctica en als bloeiende planten groeien grassen in grote concentraties in klimaten waar de jaarlijkse regenval varieert tussen 500 en 900 mm.

Het grasland leefgebied is vaak sterk afhankelijk van de regio waarin het wordt gevonden, omdat graslanden over de hele wereld van elkaar verschillen. In gematigde gebieden, zoals het noordwesten Europa, graslanden worden gedomineerd door vaste planten (het hele jaar door) soortenterwijl het in warmere klimaten de eenjarige plant is soorten die een groter deel van de vegetatie vormen.

Graslanden worden in de meeste klimaten gevonden, maar de graslandvegetatie kan in hoogte variĆ«ren van zeer kort (minder dan 30cm (12in) hoog) tot vrij lang. Bosrijke planten, struiken of bomen kunnen op sommige graslanden voorkomen – vormen savanne, struikgewas grasland of semi-bebost grasland, zoals de uitgestrekte Afrikaanse savannevlaktes. Sommige graslanden worden soms aangeduid als bosweide of bos.

Graslanden bedekken bijna vijftig procent van het Afrikaanse landoppervlak en graslanden ondersteunen in het algemeen een gevarieerd aantal dieren in het wild. Talrijk soorten of insecten, klein zoogdieren, vogelstand en reptielen kan worden gevonden in bewoonde graslanden over de hele wereld, samen met verschillende soorten van grote herbivoor zoogdieren zoals koeien.

Vanwege het open en onbedekte karakter van grasland, roofdieren zijn veel gemakkelijker te herkennen, waardoor de kleinere dieren die kans om weg te rennen en zich te verbergen. Gezien het gebrek aan schuilplaatsen voor roofdieren, de Afrikaanse savannegebieden ondersteunen een veel grotere diversiteit aan dieren in het wild dan de gematigde graslanden.

Er wordt gedacht dat grasland ooit bijna tweederde van het land op aarde besloeg. Graslanden zijn snel veranderd als gevolg van de landbouw en de landbouw en vandaag de dag bevat nog slechts een klein deel van het grasland het origineel dieren en vegetatie.

Grasland Feiten


Graslanden zijn gebieden waar de vegetatie wordt gedomineerd door grassen en andere kruidachtige planten.
Wereldwijd
Gematigde graslanden, savannes
-20 tot 30 graden Celsius
Bloeiende planten, grassen, struiken
Bizon, vogels, insecten
Cheetahs, giraffen, termieten