Bergen

Bergketens zijn overal ter wereld te vinden en zijn het resultaat van plaatbewegingen onder de aardkorst. Bergen kunnen in hoogte variëren van een kleine heuvel tot 8,848 meter, wat de hoogte is van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Dieren die in bergachtige gebieden wonen, moeten niet alleen dramatisch bestand zijn temperatuur- veranderingen maar ook lagere zuurstofniveaus.

Er zijn twee belangrijke types van bergketen, die gematigde bergen en tropische bergen zijn. Gematigde bergen zijn het hele jaar door redelijk koud en zijn veel seizoensgebondener dan de tropische bergen. In het voorjaar en de zomer is er een uitbarsting van plantenleven op grote hoogte die aanmoedigt herbivoren de berg op. Gematigde bergen zijn te vinden in Europa, Centraal Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Tropische bergen hebben veel warmere klimaten en hebben een paar planten die zich speciaal hebben aangepast om op grote hoogten te leven. Tropische bergketens zijn te vinden in Afrika, zuid-oost Azië en Zuid-Amerika.

Dieren in het wild die in bergachtige gebieden wonen, kunnen op grote hoogte succesvol overleven. Elk wezen dat in de bergen leeft, moet ook kunnen omgaan met verandering temperaturen. Voor elke 200 meter een dier gaat een berg op, de temperatuur- druppels met 1 graden Celsius. Planten zijn zeer seizoensgebonden in de bergen en die planten die het hele jaar door voorkomen, zoals coniferen, moeten extreem winterhard zijn en tegen de kou kunnen.

Veel soorten van hoef en herbivoor zoogdier zoals geiten, hert, schapen en lama hebben zich goed aangepast aan het leven in de bergen en worden vaak gevonden begrazing op richels en op rotswanden. Deze herbivoren ga de berg op als er in de lente en de zomer verder omhoog is en ga in de herfst weer terug naar beneden wanneer het kouder begint te worden en voedsel schaarser wordt. Deze herbivoren trekt duidelijk groot aan roofdieren om bergachtige gebieden te bewonen, zoals beren, poema en bergleeuwen.

Er zijn ook een aantal dier soorten die niet op de bergen maar in hen worden gevonden. Veel kleiner dier soorten hebben zich aangepast aan het leven van hun leven in de veiligheid van grotten en spleten. Grotten zijn populaire huizen voor amfibieën zoals padden en salamanders, talrijk soorten of insectbeheren en zoogdieren zoals vleermuizen.

Hoewel de bergen zelf sterk staan, zijn er talloze bedreigingen voor de natuur die in de bergen woont habitats. Ontbossing, steengroeven en de ontwikkeling van ski-resorts zijn de meest schadelijke voordelen voor het wild in de bergen, samen met de opwarming van de aarde en klimaatverandering die de groei van planten op grotere hoogtes beïnvloedt.

Bergen Feiten


Dieren die in bergachtige gebieden leven, moeten niet alleen dramatische temperatuurveranderingen doorstaan, maar ook lagere zuurstofniveaus.
Wereldwijd
Gematigd, tropisch
-45 tot 30 graden Celsius
Coniferen, grassen, struiken
Herten, Cougar, Roofvogels
Lama, Aap, Berggorilla