Poolstreken

De poolgebieden zijn de koudste plekken op aarde en verschillen het meest van elkaar leefgebied op de planeet. Tijdens de zomermaanden ontvangen de dagen 24 uren pure zonneschijn, maar in de winter is de zon nauwelijks te zien. Dieren die in de vriezers van de natuur wonen, moeten goed zijn aangepast aan het leven in de kou, en hebben vaak een dikke laag vet of blubber om ze te helpen warm te houden.

Er zijn twee hoofdpoolgebieden ter wereld, namelijk het Noordpoolgebied en het Zuidpoolgebied. De poolcirkel en de pooltoendra bevinden zich op de Noordpool en beslaan bijna 5 miljoen vierkante mijl van de top van het noordelijk halfrond. Antarctica wordt gevonden op de Zuidpool, en hoewel de dieren zijn hier heel anders, de poolgebieden zijn redelijk vergelijkbare plaatsen om te wonen.

Het Noordpoolgebied bestaat uit ijs dat op het water drijft oceaan en Antarctica is een rotsachtig continent bedekt met ijs. Er valt heel weinig regen in de poolgebieden, vooral omdat het zo koud is dat er heel weinig water in de lucht is. Het belangrijkste verschil tussen de Noord- en de Zuidpool is dat het Noordpoolgebied hiermee is verbonden Europa en Canada, wat betekent dat er meer zijn soorten van beide dieren en planten dan in Antarctica die volledig geïsoleerd is van de rest van de wereld.

De warmere lente- en zomermaanden in de poolcirkel stimuleren de groei van planten en grassen, die herbivoor trekken begrazing dieren verder naar het noorden. Lemmings en Arctische hazen kan ook worden gevonden in de toendra, vaak op de voet gevolgd door vossen of grote pooluilen. Wolven zijn de top roofdieren van de Arctische toendra, en ijsberen domineren de bevroren wateren dieper in. Afdichtingen, orka's, zeeleeuwen, walrussen en narwallen kunnen allemaal vaak gespot worden als ze zich voeden met de vis in de poolcirkel.

De dieren in Antarctica leven op een zeer vleesetende dieet. Er groeien dus geen planten op het bevroren Antarctische oppervlak dieren moet andere eten dieren in bestellen overleven. Talrijk soorten of vis, schaaldieren en weekdier bewoon de wateren onder het ijs, wat betekent dat er voldoende voedsel is voor vleesetende vogelstand en zoogdieren eten. Penguins zijn de meest voorkomende dier gevonden in Antarctica zoals er veel zijn soorten verspreid over het continent en zelfs verder naar het noorden, die jagen op de vis. grotere roofdieren zoals luipaard zeehonden en orka's bewoon het water rond het bevroren eilanden en enorme walvissen trekken naar Antarctica in bestellen om het voedsel in het voedselrijke water te eten.

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde hebben de grootste impact op de poolgebieden, naarmate de toename toeneemt temperatuur- zorgt ervoor dat steeds meer ijs smelt. In 1961 werd het Antarctisch Verdrag ondertekend dat voorkomt Antarctica van commercieel worden uitgebuit. Helaas is de bescherming van het Noordpoolgebied een heel ander geval, aangezien mijnbouw voor olie en mineralen, vissen en jagen in veel gebieden plaatsvindt.

Poolstreken Feiten


De poolgebieden zijn de koudste plekken op aarde, zien de zon nauwelijks in de winter en hebben 24 uren zon per dag in de zomer.
Noord- en Zuidpool
Arctisch, Antarctisch
-88 tot 15 graden Celsius
Coniferen, grassen
Lemmings, pooluilen, ijsberen
Baleinwalvissen, Leopard-zeehonden, pinguïns